Uppbyggnad och egenskaper

Våtdräkten säljs i flera olika varianter. Vad som är gemensamt för dem alla är att en välfungerande våtdräkt ska sitta tajt kring kroppen. När du sänks ner i vattnet kommer våtdräkten släppa in en viss mängd vatten, tillräckligt lite för att kroppen ska kunna värma upp vattnet till kroppstemperatur så att du kan hålla dig varm under en längre period. Sitter våtdräkten för löst kommer den släppa in för mycket vatten och du kommer känna dig nerkyld. Tack vare materialets tjocklek och uppbyggnad hjälper våtdräkten dig till viss del att hålla dig flytande. Detta kan dock variera beroende på typ och tjocklek på våtdräkten.

Neopren

Alla våtdräkter är tillverkade av neopren. Det är ett flexibelt gummiblandnings-material som är bra för isolering och ger en viss flytkraft. Olika våtdräkter har olika tjockt lager neopren och isolerar därför olika mycket. Neoprenet kan också ha olika mycket flex. Detta påverkar passformen och rörligheten på dräkten.

Oftast så är en våtdräkt skapat i en kombination av två eller tre olika tjocklekar neopren. Om en våtdräkt är 5/3 så menar man att dräkten är 5 mm tjock på kroppen och 3 mm tjock i ärmarna. Anledningen till att den inte är lika tjock över hela kroppen är för att man alltid vill ge ett så bra skydd som möjligt till kroppens mest vitala delar men vill samtidigt ha en så bra rörlighet som möjligt för armarna.

Så väljer du våtdräkt

Att välja våtdräkten för dig innebär att du måste ställa två frågor till dig själv.

  • Vad ska du använda våtdräkten till?
  • Vid vilken årstid ska du använda våtdräkten?

När du svarat på dem frågorna kan du börja gå vidare i din process att hitta rätt.

Kortärmad, långärmad eller tvådelad

Vid köp av våtdräkt behöver du välja mellan kortärmad våtdräkt, långärmad våtdräkt eller tvådelad våtdräkt. Det som påverkar ditt val är vad för aktivitit du ska utföra och vid vilken tidpunkt.

Kortärmad våtdräkt är det bästa alternativet om du ska vara ute på vattnet under varmare dagar. Vissa personer upplever också att den kan ge bättre rörlighet runt armarna och är lättare att ta på och av.

Långärmad våtdräkt brukar användas vid kallare dagar och när du vill ha ett skydd som täcker hela kroppen. Den ger även en bättre flytförmåga eftersom att den omsluter hela kroppen.

Tvådelad våtdräkt rekommenderas först och främst för åkning av jetski eller vattenskoter. Med förarens rörelsemönster i åtanke ger en sådan våtdräkt dig bättre rörlighet och mer bekvämlighet. Överdelen kan med lätthet tas av om det blir för varmt under åkturen eller om du vill slippa ta av dig en hel dräkt vid nådd destination.

Tjocklek

När det kommer till att välja tjocklek på din våtdräkt så vill du så klart välja en så tunn våtdräkt som möjligt. Detta för att ju tjockare dräkten är desto orörligare kan du känna dig i din dräkt. Viktigt att ha i åtanke är dock att tjockleken också påverkar hur varm din våtdräkt kommer vara. Desto kallare det är i vattnet desto tjockare våtdräkt kommer du vilja ha. Välj därför våtdräkt efter båda dessa egenskaper så att du inte behöver känna dig obekväm eller frusen.

2 mm: Dräkter som är 2 mm är för det mesta dem som har korta ärmar, inga ärmar och korta ben. Dem är oftast till för rörligare aktiviteter på sommaren.

3/2 mm: Våtdräkter som är 3 mm tjocka i kroppen och 2 mm tjocka i ärmarna. Populära bland surfare och som kan användas på sommaren. Beroende på foder och sömmar kan den även användas längre in på hösten.

4/3 mm: 4 mm tjock i kroppen och 3 mm tjock i ärmen. Dessa dräkter har blivit mer och mer populära i Sverige under dem senaste åren. Dem är lite varmare än 3/2:an men smidigare än 5/3:an. Beroende på foder och sömmar så kan denna typ användas på vintern.

5/3 mm: Dräkt med 5 mm tjock kropp och 3 mm tjocka ärmar. En populär dräkt i Sverige för alla väder. Den funkar lika bra på våren som på sommaren och hösten. Om du kompletterar med skor och andra tillbehör så kan du även med denna använda den vintertid.

Dragkedja eller inte dragkedja

När man föreställer sig en våtdräkt är nog det första man kommer tänka på en våtdräkt med dragkedja bak i ryggen. Denna form är den mest traditionella och vanligaste förekommande. Nu förtiden finns det dock våtdräkter med kortare dragkedjor fram på bröstet eller dem med ingen dragkedja alls. Dessa dräkter är extremt smidiga, så pass smidiga att man kommer in i dem genom halsöppningen.

Vad personer idag föredrar är helt individuellt. Det bästa är att prova sig fram för att upptäcka vad man själv tycker passar en själv bäst. Men det som brukar läggas fram som ett av det vanligaste skälet till varför man väljer en våtdräkt med dragkedja fram eller en helt utan dragkedja är för att man då får en hel panel över axelpartiet. Det gör att man får bättre rörlighet och mindre vattenläckage.

Den klassiska våtdräkten med dragkedja bak är å andra sidan mycket lättare att sätta på sig. Den brukar också upplevas som smidigare att ta av. Nu för tiden har dem flesta av dem också ett extra lager neopren på ryggen som fungerar som ett vattenstop. Detta skydd brukar kallas för batwing.

Sömmar och foder

Hur våtdräkten är uppbyggd beror helt på vad den är anpassad för. Fodret och sömmarna kan därför variera beroende på dräkt.

Fodringen brukar man välja mellan enkelnylon och dubbelnylon. Enkelnylon kallar man en dräkt som har neopren på utsidan och nylon på insidan. Dessa dräkter är varmast p.g.a. att dem binder mindre vatten. Dubbelnylon är dock slitstarkare och smidigare samtidigt som den är varm och har en bra livslängd.

När det kommer till sömmar finns det i huvudsak fyra olika typer som du kan titta efter.

Limmat och tejpat är dräkter som är ihopsatta utan tråd. Dem är istället limmade och förstärkta med tejp. Tekniken använd för det mesta på dem mest avancerade dräkterna då det ger en dräkt med maximal flex och värme.

Blindstitch sömmar har dem dräkter där man limmat ihop delar och därefter sytt halvvägs genom neoprenet. Det ger täta sömmar som håller värmen inne.

Flatlock är sömmar som man får genom att sy igenom två bitar som ligger emot varandra. Med dem sömmarna får du en slitstark dräkt som dock läcker in vatten. Detta används på enklare dräkter som används under sommaren.

Overlock är när man sätter ihop två kanter och syr ihop dem med tråd. Resultatet brukar se ut som sömmarna på en sweatshirt. Ett billigt och enkelt sätt att sätta ihop en våtdräkt på.