Vilken bräda ska jag välja?

Brädorna tillverkade för SUP är anpassade efter vad du ska använda den till. Beroende på form av aktivitet kan brädorna skilja sig åt på bl.a. längd och material. Börja med att fundera över dessa tre frågor:

  • Vem ska använda den?
  • I vilken typ av vatten ska den användas på?
  • Vad ska den användas till?

När du funderat ut svaren på dem frågorna kan du gå vidare till att välja modell.

Hård eller uppblåsbar

Oavsett vad du ska använda brädan till kan du välja mellan en hård bräda eller en uppblåsbar. Den upplåsbara brädan är lätt att ta med sig vart du en ska på semestern. Oftast medföljer det en väska som du lätt och smidigt kan packa ned din SUP i när du vill ta med den någonstans. Den hårda brädan brukar oftast ha bättre kapacitet i vattnet eftersom att den är styvare och därför ger bättre glid, bättre riktningsstabilitet och bättre fartpotential. I dagens läge är dock skillnaderna mellan en hård och en upplåsbar bräda väldigt små och dem brukar i stort sätt erbjuda samma egenskaper. En bra riktlinje är att välja en upplåsbar bräda om du kommer använda den på olika platser och en hård bräda om du inte ska flytta runt den så mycket.

Brädans form

Formen på brädan har betydelse efter vad du ska använda den till. En lång bräda brukar man säga är den snabba. Den korta brukar beskrivas som den lätta att manövrera och den breda mer stabil.

En bräda med en spetsig för skär vattnet när en rör sig framåt och har bättre glid. Dem är också oftast något längre och smalare vilket ger dessa brädor bra riktningsstabilitet och fart. Dem är dessutom bättre i vatten där det kan uppkomma mycket vågor vilket gör dessa mest lämpade för motionspaddling.

En bräda med rund för är för det mesta något bredare och kortare. Det gör dem lättare att manövrera och mer stabila. Dem är inte lika snabba men är mycket lättare att paddla och passar dem flesta ändamål. För yoga och turbulenta vatten rekommenderas denna bräda.

Tjocklek

För att få ut det bästa utav din SUP är det viktigt att tänka på tjockleken och volymen. En för tung eller för lätt paddlare kan påverka brädans egenskaper och man kan få en sämre upplevelse. Den kan bli svårt att styra, bli instabil och gå trögt. Läs därför alltid produkttexten för att se vilken vikt som gäller för just den brädan.

Uppblåsbara brädor finns i tjocklekarna 4, 5 och 6 tum. 6-tumbrädor är styvare än tunnare brädor vilket gör att brädan går snabbare och är mer inriktningsstabil. Om du väger 70 kg eller uppåt bör du välja en bräda med 6 tum.

Hårda brädor finns också i olika tjocklekar och längder. Dem vanligaste längderna är 10.8, 11.6 och 12.6. Väger du 85 kg eller mer bör du välja en SUP med längd 12.6.

Glöm inte tillbehören

Innan du ger dig iväg för att testa din SUP kan det vara bra att se till att du har med dig rätt tillbehör. Nedanstående är dem saker som kan vara bra i att fundera över att köpa till.

Paddel så att du kan ta dig fram över vattnet. Generellt så är en lätt paddel bättre än en tung paddel.

Leash är en lina som du fäster i brädan och ditt ben så att brädan inte åker iväg om nu hamnar i vattnet. Ett viktigt säkerhetsskydd.

Flytväst är alltid att rekommendera. Ett bra skydd som kommer rädda dig om du hamnar i vattnet.

Pump är bra att ha till den uppblåsbara SUPen så att du kan blåsa upp den. Oftast så får man med en pump vid köpet av en uppblåsbar SUP. Men om inte så kan det vara en bra ide att köpa till.

Väska till din SUP ger ett bra skydd mot slitage och skador. Det gör det också enklare för dig att transportera din SUP.

Hos oss på Vattensport erbjuder vi färdiga paket där i stort sett alla dem här tillbehören ingår vid köp av en SUP. Det ända som du behöver köpa till är flyttvästen. Önskar du andra tillbehör eller om du vill byta ut redan inköpta tillbehör så erbjuder vi självklart detta separat också.