Valet av skidor

Som inom så många andra kategorier så ska du välja skida efter vad för typ av åkning du är ute efter. Är du ute efter enkel åkning eller vill du utföra trick eller slalom på dina skidor. Vissa skidor är mer anpassad för nybörjare och vissa för mer avancerad åkning. Välj därför en skida efter dina egna behov.

Att åka vattenskidor innebär inte att man nödvändigvis måste stå på två skidor. Att åka på en skida kan därför vara något för den som vill höja sin nivå i åkningen. Du kan välja att köpa endast en skida eller att köpa dem i par.

Dem typer av skidor du kan välja mellan är slalomskidor och comboskidor. Hur du vill åka med dina skidor och hur van åkare du är påverkar vilken typ av skida som du borde välja. Inom kategorierna kan du sedan välja mellan nybörjare, van eller avancerad åkare.

Slamomskidor

Vid slalomåkning använder du dig bara av en skida. Därför får du vid köp av slalomskidor bara med dig en skida. Slalomskidor är för det mesta lite smalare än comboskidor och har en mer avsmalnad form så att man lättare ska kunna utföra snabba svängar.

Comboskidor

Comboskidor säljs istället i par och är för det mesta anpassade till all typ av åkning. Dem är oftast lite bredare än slalomskidor och ger därför lite mer stabilitet. Desto bredare skidan är desto stabilare blir det. Comboskidor rekommenderas därför oftast till nybörjare. Stabiliteten gör det enklare att ta sig upp och man får möjlighet till att testa på olika varianter innan man riktar in sig på något mer specifikt.

Bindningar

Det finns flera olika varianter av bindningar till vattenskidor. Den vanligaste till comboskidor är dock den så kallade hästskobindningen (horse shoe). Det är en bindning som består av en gummistropp som du stoppar ner foten i. Bakom foten finns en justerbar hälkappa i gummi. På ena skidan finns det även en extra gummistropp för bakfoten så att man kan köra på en skida om man vill. Hästskobindningen gör det möjligt för hela familjen att köra på samma skidor då dem är lätta att justera efter olika storlekar. Dock kan dem upplevas som en aning ostabila.

Tillbehör

Att se till att du är skyddad under din åkning är en självklarhet. En olycka som skulle medföra onödiga skador skulle bli en tråkig erfarenhet. Använd dig av rätt skydd från början och slipp meningslösa sår och kostnader.

Flytväst räddar liv. Välj en flytväst som sitter bekvämt och som är anpassad efter din simkunnighet. Blir du trött i vattnet efter en längre tur kommer du vara glad att ha den som stöd.

Våtdräkt kan både ge dig skydd och hjälpa dig att hålla värmen. Med en våtdräkt kan du slippa skrubbsår och andra småskador som kan uppkomma vid fall. Under kallare dagar kommer den se till så att du inte börjar frysa och klarar av längre stunder ute på vattnet.

Hjälm är inget måste men kan skydda dig väldigt bra om du skulle ramla. Om du ska utföra mycket tricks med dina skidor rekommenderar vi starkt att du använder hjälm.

Lina anpassad för vattenskidor är alltid att föredra. Dessa linor är för det mesta lite mer elastiska än ex. wakeboardlinor och ger därför en bättre upplevelse. Välj längden på linan efter hur van åkare du är.