Facebook Pixel

Köpguide Wakeboard

Wakeboard – den populära brädan på vatten

I slutet av 1970-talet uppfanns skurfing. En sport där man först använde sig av en bräda utan bindning som drogs efter en båt. Allt eftersom började man testa sig fram med hur man skulle kunna fästa fötterna på brädan. Efter flera år och många försök blev resultatet dagens brädor som nu förtiden kallas wakeboard.

Wakeboard är idag inte bara en otroligt kul och populär sport utan också en lika rolig fritidsaktivitet. Oavsett om man är ute efter att utföra avancerade tricks eller vill surfa över vågorna så kan du hitta en bräda för dig. Wakeboard kan dras efter både båt och vattenskoter. Men är du ute efter avancerad åkning är en båt designad för att dra wakeboard att föredra. Nu förtiden finns även wakeboard parker eller cabel parks (kabelparker) som fungerar som en lift som drar åkaren runt i en bana. På så sätt behöver du själv inte äga en båt för att åka.

 

Så väljer du bräda

En rätt bräda för dig är en bräda som passar din vikt, typ av åkning och vart du ska åka med den. Är den inte rätt anpassad kan du få en sämre upplevelse eller skada din nyinköpta bräda. Börja därför med att ställa dessa frågor till dig själv.

Längd

Längden som du ska ha på din bräda avgörs först och främst av din vikt. Är du för tung för din bräda kommer den sjunka ner i vattnet och det kommer bli svårare att åka. Är ni flera som ska dela på brädan ska ni därför gå efter den tyngsta av åkarna.
En del åkare föredrar dock att åka på en kortare bräda än vad som rekommenderas. En kortare bräda är generellt långsammare än en lång bräda men dem är lättare att styra och manövrera vid hopp och dricks i luften. För nybörjare rekommenderas dock en längre bräda. Dem är stabilare och går enklare fram över vattnet. Längden gör att dem blir tyngre och därför också tyngre att hoppa med.
Nedan följer en ungefärlig guide på vilken längd som passar vilken vikt.

Åkarens vikt 45 kg – Brädlängd 130 cm eller under

Åkarens vikt 55 kg – Brädlängd 130-134 cm

Åkarens vikt 70 kg – Brädlängd 135-140 cm

Åkarens vikt 80 kg – Brädlängd 138-142 cm

Åkarens vikt 90 kg – Brädlängd 140-146 cm

Åkarens vikt 100 kg eller över – Brädlängd över 142 cm

Rocker och flex

Rocker är namnet på brädans böjkurva som den får när den ligger mot marken. Beroende på brädans böjning kan du få olika resultat beroende på typ av åkning. Rocker brukar delas in i två grupper, steglös rocker och 3-stegs rocker. En bräda som har en steglös rocker har en mjukt kurvad böjning. Dessa brädor ger snabba, mjuka åk och är enklare att svänga med. En bräda med 3-stegs rocker har tre olika ytor på undersidan. Den ger därigenom mer höjd när du hoppar.
Lättast att tänka på vid val av rocker är att desto mer rocker en bräda har desto mindre yta har du att åka på. Ju mindre yta, ju svårare blir det.
Val av flex, eller flexibiliteten på din bräda kan också påverka resultatet av din åkning. Åker du efter båt vill du gärna ha en hyfsat styv bräda som gör att du kan hoppa bättre på vågorna. Åker du i en kabelpark är det istället bättre med en väldigt flexibel bräda då det ger bättre balans, mjukare landning och en bättre hållbarhet vid landning på hinder.

Båt eller kabelpark

Beroende på om du ska åka efter båt eller åka i en kabelpark så borde du välja din bräda därefter. En bräda anpassad för kabelpark har oftast inga eller mindre fenor och är mer slagtålig. Detta för att den ska tåla att åka på ramper och liknande för att göra tricks eftersom att man inte kan använda sig av vågor. Brädor för båt brukar i vanliga fall har större fenor då dem ger bättre grepp i svängar och vara styvare då det underlättar vid hopp på vågor. Du kan trots detta använda brädan till båda typerna men det är då bättre att satsa på en bräda som är anpassad för både båt och kabelpark så att du slipper skador på brädan.

 

Så väljer du bindning

När du väljer bindning till din bräda kan du välja mellan öppen tå eller stängd tå.
Öppen tå rekommenderas om ni är fler som ska dela på brädan och har olika storlekar. Dem är lättare att anpassa efter olika åkares fötter.
Stängd tå rekommenderas till dig som vill ha en exakt passform till dina fötter. Det ger mer kontroll, styrka och snabbare svängar. Stängd tå håller också fötterna varmare än en öppen tå.

Tänk på att olika bindningar är olika flexibla och används därför till olika saker. En hårdare bindning blir enklare att göra stora svängar med och åka i högre hastigheter. En mjuk bindning passar istället bättre för att göra hopp och tricks med. Nybörjare väljer ofta en mjuk bindning till sina första åk.

 

Skaffa rätt utrustning

När du åker wakeboard är det viktigt att du använder rätt utrustning, speciellt om du ska utföra olika tricks. På grund av hastigheten som man kommer upp i när man åker kan smällarna bli ganska hårda om man skulle ramla och slå i vattnet. Du kan enkelt undvika onödiga skador om du bär rätt skydd och använder rätt utrustning.

Våtdräkt ger ett bra skydd mot både kyla och skador. Den hjälper dig även till viss del att flyta. Välj en våtdräkt som är något tjockare och som är lite tåliga mot slitage.

Flytväst kommer även den ge dig ett visst skydd mot skador med också se till att du flyter. Välj alltid en flytväst anpassad för vattensporter.

Hjälm kommer hålla ditt huvud i säkerhet om du faller. När man åker wakeboard är det vanligt att utföra olika hopp och då är risken större att du slår i huvudet i vattnet. I höga farter kan vattnet kännas hårt som sten när man faller, då är det extra viktigt att skydda huvudet.

Lina anpassad för wakeboard är viktigt då dessa linor inte är lika stretchiga som linor för vattenskidor. Välj längden på lina efter hur van du som åkare är och efter vad för typ av åkning du vill utföra.Copyright © 2013-2017 Magento, Inc. Alla rättigheter reserverade.