Så startar du

Att åka wakeboard har sina liknelser med att åka vattenskidor. Skillnaden är till största delen att du åker på en bräda istället för på skidor. Wakeboard ses också ofta som lite svårare att åka på men är minst lika kul som vattenskidor. Med en wakeboard kan du dessutom utföra mer avancerade hopp och tricks. Starten skiljer sig därför inte heller sig så mycket från start med vattenskidor. Processen är densamma fast med en bräda. Nedan följer ett exempel på hur en start kan utföras bakom en båt.

Börja alltid med att konrollera din utrustning. Sitter flytväst och våtdräkt (om du bär någon) som den ska? En utrustning som sitter fel eller känns obehaglig är en dålig utrustning. Kontrollera efter det linan så att det inte finns några knutar på den och rulla sedan ihop den. Knutar kan på lång sikt skada din lina och resultera i att du måste lägga pengar på en ny. Kom sedan överens med båtföraren om tecken så att du när du åker wakeboard kan signalera till föraren om du vill starta, åka snabbare/långsammare eller vill vända hem.

Åk ut med båten till djupare vatten och stanna sedan på en lämplig startplats. En lämplig startplats är en bit ut från land där du inte stör andra båtar allt för mycket och där du kan köra en längre startsträcka.

Ta på dig resterande utrustning och se till att den sitter ordentligt. Fäst linan i båten och ta sedan på dig brädan. Om det är svårt att få i fötterna i bindningen där du fäster fötterna kan du doppa hela brädan med bindning i vattnet alternativt smörja in fötterna med lite sopa så kommer det gå enklare.

Innan du hoppar i vattnet så kan du underlätta för dig själv genom att slänga i linan. Se till så den kommer en bra bit från båten så att den vecklar ut sig så mycket som möjligt. Nu kan du kliva i vattnet. Simma en liten bit från båten och placera dig på rygg.

Föraren kan nu starta båten och sakta röra sig framåt. Se till så att linan vecklar ut sig helt och hållet och se till att få tag på handtaget när den närmar sig dig. Placera dig samtidigt i rätt läge genom att ligga kvar på rygg med brädans undersida pekandes framåt. Håll knäna böjda och så nära bröstet som möjligt. Armarna håller du spikraka mellan benen med ett stadigt grepp om handtaget. När du känner dig redo ger du klartecken till föraren att gasa på.

När farten ökar fortsätter du att hålla benen böjda och armarna raka. Håll blicken hela tiden fäst mot båten och undvik att titta ner mot vattnet så att du inte tappar fokus. Tippa dig själv en aning framåt så att du hamnar sittandes på huk på brädan. Vänta med att vrida brädan framåt, låt den ligga i samma läge med tårna pekandes mot båten. Sitt kvar på samma sätt en stund tills du känner dig redo och att du har kontroll över situationen. Res dig sedan upp och vrid brädan så att nosen pekar mot båten istället. Nu är det bara att hålla i och fortsätta framåt.

Tricks och sport

När du lärt dig åka wakeboard så kommer det nog inte dröja länge innan du kommer vilja testa på att hoppa och att tricksa. Lika mycket som det är utmanande är det också kul. Allt från att hoppa från våg till våg till att göra en volt i luften går att utföra. Endast fantasin sätter gränser. När du behärskar tricksen finns det också möjligheter till att tävla.

När man tävlar i wakeboard tävlar man om vem som kan göra mest rätt utförda tricks och svårast. Banan består utav ett visst antal bojar; startbojar, stoppbojar och tredjefjärdedelsbojar. Varje åkare får två åk (också kallat repor eller pass) vardera som består utav en vända mellan start och stoppboj. Varje åk är ca 30 sekunder långa och brukar innebära att man hinner med mellan fyra till sex tricks. Så fort den tävlande har passerat startbojen får hen börja utföra sina tricks. På sista tricket måste åkaren ha lämnat vågen innan hen passerar stoppvågen för att tricket ska räknas med i poängen. Den tävlande som får ihop mest poäng vinner.

Välj bräda

När det kommer till att välja bräda finns det flera aspekter som spelar in. Din vikt, vad för typ av åkning du ska utföra och vart du ska åka (kabelpark eller bakom båt) är några av dem. Alla brädor är därför olika anpassade och har också olika utseenden. Att välja rätt kan därför upplevas som svårt och förvirrande, speciellt om man ska åka för första gången. Av den anledningen har vi skrivit ihop en köpguide så att du kan få råd om hur du bör tänka när du ska välja bräda. Där hittar du också råd om bindningar till dina fötter. Vill du sedan ha tips om vilken bräda du bör köpa så har vi gjort en topp 5-lista ”vi rekommenderar” som innehåller några av våra favoriter.

Båt och hastighet

Vanligtvis behövs en hastighet på 15-22 knop (ca 28-40 km/h) för att en vuxen wakeboardåkare ska kunna åka. Dock så finns det olika faktorer som påverkar vad som passar bäst för dig specifikt. Till största del är det en smaksak med val av hastighet men din vikt och brädans storlek är också faktorer som kommer påverka.

Vid 10-12 knop börjar brädan plana och vid 15-16 knop brukar brädan ha planat helt. Ju snabbare du åker desto högre upp i vattnet kommer brädan gå och tvärtom. Som nybörjare är det dock enklast att börja långsamt och jobba sig uppåt. När du sedan känner dig bekväm på brädan kan du utforska hastigheternas egenskaper.

För att kunna ta dig upp på brädan kommer du behöva en motorbåt som klarar tillräckligt höga hastigheter och som kan accelerera snabbt. Du behöver absolut inte införskaffa någon specialbåt för att åka även om sådan finns tillgängliga på marknaden. Sådana båtar har speciell utrustning som är anpassad för just dragning av wakeboard och vattenskidor. Om du är ute efter att satsa fullt ut så är det en sådan båt som du ska spana efter.

Det här behöver du

Innan du ger dig ut på vattnet för åka wakeboard är det viktigt att du införskaffar rätt skydd och utrustning. Vissa av dem är livsviktiga medan andra är valfria. Här listar vi dina måsten och bra att ha-grejer.

Bräda: En bräda är förstås viktigt att införskaffa för att kunna åka. Bräda väljer du efter hur duktig åkare du är, vilken typ av åkning du vill utföra och vart du vill åka någonstans. I vår köpguide för wakeboard hittar du vägledning för hur du väljer rätt bräda.

Bindning: För att kunna fästa dina fötter i brädan behöver du bindningar. Vid vissa köp av bräda så medföljer bindningar men ibland behöver du köpa till det själv. I vår köpguide för wakeboard kan du lära dig mer om olika bindningar.

Flytväst: En flytväst anpassad för vattensport är det bästa alternativet när du åker wakeboard. Anledningen till det är för att en vanlig flytväst kan upplevas som rörelsehindrande och inte ger samma skydd som en flytväst för vattensport. Läs mer om olika flytvästar i vår köpguide för flytvästar och få tips i vår rekommendations-lista.

Våtdräkt: En våtdräkt är inget du måste införskaffa men kan vara skönt i våra svenska kalla vatten. Den kan också hjälpa till att skydda kroppen mot skador och fungera som en komplettering till flytväst. Lär dig mer om våtdräkter i vår köpguide för våtdräkter eller få tips om olika dräkter i vårt blad ”vi rekommenderar”.

Hjälm: Är tanken att du ska testa på hopp och tricks är risken stor att ditt huvud någon gång under åkturen kommer slå i vattnet. En hjälm kommer då skydda ditt huvud om det skulle hända. I höga hastigheter kan vattnet kännas extra hårt att landa på. Hjälmen kommer vid dessa tillfällen kännas tacksam.

Lina: Speciella linor för just wakeboard finns framtagna som alltid kommer vara det bästa alternativet att införskaffa. Men som nybörjare, om du redan har en vattenskidlina hemma kan du använda dig av den till att börja med. Allt eftersom att du blir duktigare på att åka rekommenderas dock att du köper en lina för wakeboard. En vattenskidlina är nämligen mer elastisk än en wakeboardlina. Det gör att det blir svårare att utföra hopp med den eftersom att linan kan upplevas som ostadigare. Längden på linan avgörs efter hur bra åkare du är och hur du ska utföra åkningen. Vanligen rekommenderas en kortare lina till nybörjare men det bästa är att införskaffa en lina som går att anpassa längden på så att man lätt kan justera den allt eftersom.

Båt: Om du ska åka wakeboard efter båt så behöver du införskaffa en motorbåt. Så länge båten kan komma upp i tillräckligt hög hastighet och kan accelerera snabbt funkar den utmärkt till att åka wakeboard bakom.