Facebook Pixel

Sup & Båt

Sup & Båt

Stand up Paddleboard / SUP

SUP eller stand up paddleboard är en relativ ny aktivitet i Sverige som bara växer sig större och större runt om i världen. Ta en lugn och avslappnad stund ute på vattnet genom yoga med brädan som bas eller paddla stilla längs skärgårdens fina öar. Eller varför inte motionera genom en snabbare paddling eller starta ett race med dina vänner? Upptäck dess alla valmöjligheter eller kom på nya användningsområden och utnyttja brädan till fullo. Dessutom är alla våra SUP:ar uppblåsbara så att du enkelt kan ta med den vart dina äventyr än bär dig i sommar.

Vad är SUP?

SUP är en populär sport som har funnits under en ganska lång tid men som kom till Sverige och Europa så sent som 2010. SUP kommer ursprungligen från Hawaii där surfinginstruktörerna upptäckte fördelarna med att använda sig av en längre bräda så att dem kunde få bättre översikt över sina elever.
Med tiden har SUP:en utvecklats och går numera att använda på fler sätt än att bara surfa och paddla på. Eftersom att den är så anpassningsbar så passar SUP för hela familjen, gammal som ung. Alla kan lära sig. På vissa SUP:ar kan man till och med vara två på samtidigt.

Överallt där det finns vatten kan du SUP:a. Det är därför det perfekta köpet för att ha på landet eller för att upptäcka Sverige med. Eftersom att alla i familjen kan använda den kan du lätt låta barnen få utlopp för sin energi med hjälp av brädan och sen själv avsluta dagen med en lugn paddeltur. Den kommer också tillföra nya träningsformer under sommaren och sprida lite extra glädje på vattnet.

 

Så här SUP:ar du

Grund-idén med en SUP board är att du redan från start vid strandkanten eller bryggan står upp på brädan. Med hjälp av en paddel tar du dig sedan fram över vattnet, hela tiden ståendes till vald destination.
Om du vill testa att SUP:a för första gången följer nedan en guide på hur du ställer dig på en SUP för första gången.

Innan du ger dig ut, börja med att dubbelkolla din bräda så att fenorna sitter som dem ska. Kontrollera sedan leashen (säkerhetssnöre) så att den sitter fast i brädan och i ditt ben. Ställ sedan in paddeln. Om du ställer din paddle raklång bredvid dig så ska den nå ca 10-20 cm ovanför ditt huvud. När paddeln är inställd så kan du testa några drag med paddeln så att händerna inte hamnar för nära eller för bredd isär. Det kan annars medföra en onödigt jobbig och tung paddling.

Börja din paddling ut på vattnet på knä. Det kommer kännas stabilare i början och blir inte ett lika långt fall om du skulle ramla. Dem flesta SUP brädorna har ett handtag i mitten som markerar vart på brädan du ska stå. Placera knäna, ett på vardera sida om handtaget och fäst din blick framåt. Nu kan du börja paddla.

Dags att ställa dig upp. Ta tag om paddeln med båda händerna och placera den framför dig. Res dig därefter med en fot i taget och placera dem därefter på varsin sida om handtaget. Tänkt på att resa dig i en ganska rask takt då för mycket tvek kan få dig att tappa balansen lätt.

Nu är du igång. Börja paddla så fort du står upp. Har du för lite fart kan det bli svårare att hålla balansen. Stå med fötterna axelbrett och knäna lätt böjda så kommer du känna att du får bättre kontroll över brädan och balansen. Ha sedan rak rygg och spänn bålen. Placera den översta handen på knoppen av handtaget och den andra handen en aning längre ner. Ett bra tips för bättre balans är att i stunderna när du inte paddlar, att fortfarande ha paddeln i vattnet.

Ta dig framåt på vattnet genom att placera paddelbladet så lång fram som möjligt och dra det sedan bakåt längs med brädan så långt det går. Den övre armen ska vara lätt böjd och den andra ska vara rak genom hela rörelsen. När du utför rörelsen med paddeln är det viktigt att du böjer på knäna och lutar dig framåt så att du kan utnyttja din egen kroppsvikt och på så sätt inte trötta ut dina armar. Tänk också på att spänna bålen. När du ska paddla på andra sidan byter du greppet så att den andra handen hamnar längst upp på paddeln.

Vad behöver du för att komma igång?

De flesta av våra brädor säljs i kompletta paket med allt du behöver. Det vill säga pump, paddel, säkerhetslina och väska. Vill du uppgradera ditt paket finns det gott om tillbehör för att berika din upplevelse. För den som vill sitta ned och paddla kan vi rekommendera ett kajaksäte och till det använda sig av en 2-in-1 paddel som lämpar sig för både sup och kajak. Att pumpa upp sin SUP för hand tar sin tid och då kan det vara skönt med en elektrisk 12V-pump som fyller upp din bräda till önskat lufttryck. För att kunna orka paddla längre distanser kan det underlätta med lättare paddel i kolfiber. Flera typer av paddel hittar du under fliken tillbehör.

Om du ger dig ut på tur med din SUP rekommenderar vi att du införskaffar en vattentät väska att förvara dina värdesaker i medans du paddlar. Vi har drybags i storlekar från 2L upp till 20L.

Söker du en riktigt bra deal på en ny Sup, kolla in vår sida med Sup rea här..

Läs mer
Filter
Handlar nu enligt
  1. Kategori Uppblåsbar Båt Ta bort Denna Artikel
Filter

7 artiklar

per sida
Sätt fallande sortering
The One Overall Skal Svart/Röd
2 499 kr
The One Overall Skal Svart/Röd
8 999 kr
The One Overall Skal Svart/Röd
7 999 kr
The One Overall Skal Svart/Röd
6 999 kr
The One Overall Skal Svart/Röd
499 kr
The One Overall Skal Svart/Röd
Aqua Lusio
Elektrisk Pump
999 kr

7 artiklar

per sida
Sätt fallande sortering
Copyright © 2013-2017 Magento, Inc. Alla rättigheter reserverade.