Facebook Pixel

Wakesurf & kneeboard

Wakesurfers och kneeboards är två riktigt roliga underkategorier till wakeboard. Wakesurfer står man på men utan bindning vilket tillåter åkaren att göra andra typer av tricks än på wakeboard. Kneeboard körs på knä istället för ståendes, vilket uppskattas av nybörjare men som också är roligt för proffs. På vattensport.nu hittar du en stor variation på wakesurfers och kneeboards från märket Obrien.

Vad är Wakesurf och Kneeboard?

Wakesurf och kneeboard är två sporter som funnits längre än vad man kanske tror. Dem anses vara underkategorier till wakeboard och lite lättare att åka på. Trots detta är det sporter som passar alla, stora som små, nybörjare som vana åkare. Två superroliga allternativ att testa i sommar!

Wakesurfing är ett skonsammare allternativ för kroppen och stabilare gentemot wakeboard. Detta då wakesurfing sker i lägre fart vilket inte gör det lika lätt att ramla eller att skada sig. Tanken med wakesurfing är att man ska surfa på vågorna efter båten som man blir dragen av, men utan lina. Man startar på samma sätt som vid wakeboard men med kortare lina och i lägre fart. När man sedan kommit igång med surfingen så slänger man tillbaka linan i båten.

Kneeboard funkar precis som wakeboard, skillnaden är att man surfar på sina knän istället för stående. Detta ger åkaren mer stabilitet och en lättare start.

Vilken bräda passar mig?

När man väljer bräda behöver man först fundera över vad man vill använda brädan till. Vill man köra klassisk surfing eller göra mer avancerade tricks. Därefter kan man börja tänka på om man vill ha en bräda för nybörjare eller en bräda för den mer avancerade åkaren.

Wakesurf-bräda

Dessa brädor finns i flera olika former och varierar därefter i material. Förenklat brukar brädorna delas in i tre olika kategorier som gör det lite enklare att förstå sig på dem olika brädorna.
Surf shape-brädor är oftast dem större brädorna som kan beskrias som små surfingbrädor. Dem är ofta utrustade med olika finesser som bidrar till snabba och stabila brädor.
Skim shape-brädor är mindre i storleken och har också mindre fenor. Dem är skapta för en mer lekfull stil på vattnet.
Hybrid shape-brädor är en blandning mellan surf shape och skim shape. Tanken är att man med dessa brädor ska kunna utföra tricks på en stabil yta.

Wakesurf-brädor mäts på samma sätt som surfingbrädor. Dem har dock inga strikta rekommendationer om längdval men att gå på surfarens vikt är ofta en bra riktlinje. Brädans form, rocker och nos- och bakform spelar också in.
Större brädor ger åkaren en större yta att stå på och flyter också bättre. Storleken gör också brädorna tyngre vilket bidrar till att dem rör sig lite långsammare genom vattnet. Större brädor rekommenderas till tyngre åkare och nybörjare.
Mindre brädor är snabbare och lättare att utföra snabba svängar med. Dem lämpar sig bäst för åkare som väger lite mindre och för dem som vill avancera sin åkning.

Rocker på en bräda är böjningen som brädan får när den ligger platt mot marken. Olika rocker ger olika förutsättningar för olika typer av åk. Rocker fungerar liknande på en wakesurf-bräda som på andra brädor. Desto mer böjning desto svårare blir brädan att åka på. Mycket rocker kommer ge en bräda som lätt glider genom vågorna medan en bräda med mindre rocker kommer kännas mjukare att åka på.

Kneeboard-bräda

Plast är det vanligaste materialet som används vid tillverkning av en kneeboard bräda. Tillsammans med en skumfyllning är dessa brädor oftast väldigt flexibla och enkla för nybörjare.
Dem mer avancerade och dyrare brädorna kan istället vara tillverkade i fiberglas eller trä. Dem brukar generera i tunnare och styvare brädor som kan vara enklare att styra och upplevas som snabbare.

Brädan består utav fyra viktiga delar:
Knädynan kommer hjälpa dig att stå kvar på brädan oavsett vilka tricks du utför. Den är formad så att du bekvämt kan stå på knäna och är oftast tillverkad i EVA-skum. Hur mjuk dynan är beror på typ av bräda. Vissa föredrar att ha den extra mjuk och vissa att ha den lite hårdare. Dynan är limmad på brädan så det är viktigt att inte låta bräda stå i solen när den inte används.
Säkerhetsband förekommer på alla brädor. Det brukar för det mesta vara ett justerbart kardborreband som du kan säkra dina ben med. Om du som nybörjare inte vill fästa dina ben i brädan så är dem enkla att ta bort.
Krok brukar finnas på dem flesta plastbrädorna och används mer och mer på fiberglasbrädorna också. Dem finns där för att underlätta starter i djupt vatten. Man fäster ett snöre i kroken och låter båten dra ut brädan och åkaren till djupare vatten innan man kopplar loss brädan igen och påbörjar en start.
Fenor finns inte på alla brädor då fenlösa brädor är enklare att utföra vissa dricks med ovanför vattenytan. En bräda med fenor är dock lättare för nybörjare och ger bättre grepp i vattnet. Det finns både brädor med ingjutna fenor och brädor med avtagbara fenor så att man kan välja vad man vill ha ut av sin bräda.

Formen på brädan brukar utgå från två olika former. Beroende på form så kan man få olika typer av åkningar.
En bräda med en mer spetsig nos är den klassiska formen som den första brädan hade. Den ger ett förutsägbart åk med mjuka svängar. Brädan med ett mer fyrkantigt utseende är istället lättare att utföra tricks med ovanför vattenytan.

Läs mer

8 artiklar

per sida
Sätt fallande sortering
The One Overall Skal Svart/Röd
O'Brien
Wakehog 63'

Bräda för nybörjare!

4 999 kr
The One Overall Skal Svart/Röd
O'Brien
Wakehog 58"

Nybörjarbräda för wakesurf

3 999 kr
The One Overall Skal Svart/Röd
O'Brien
Black Magic Kneeboard

Magisk kneeboard 

2 499 kr
The One Overall Skal Svart/Röd
O'Brien
VooDoo Kneeboard + HOOK

Rolig kneeboard

1 999 kr
The One Overall Skal Svart/Röd
O'Brien
Space Dust

Wakesurfbräda från O'Brien

4 499 kr
The One Overall Skal Svart/Röd
O'Brien
Radica w/ Hook

Kneeboard från O'Brien

1 699 kr
The One Overall Skal Svart/Röd
Aztron
Aztron 1.7" Wakesurf Fin

Extra fena till wakesurfbräda

Specialpris 100 kr Ordinarie pris 199 kr

50% rea

8 artiklar

per sida
Sätt fallande sortering
Copyright © 2013-2017 Magento, Inc. Alla rättigheter reserverade.